вівторок, 21 січня 2014 р.

Поняття презентацій та їх різновиди

По телебаченню часто показують репортажі про виставки, ярмарки чи фестивалі. Різновидом таких заходів є презентації. На них демонструють книжки, картини, відеокліпи, музичні альбоми, фільми тощо. Компанії презентують нове обладнання чи нові технології.
Презентація – це урочиста публічна демонстрація нового товару, виробу чи технології. Вона може супроводжуватися коротким виступом авторів чи їхніх представників про твір чи виріб.
Мета презентації – популяризація нового твору, товару, виробу чи технології. У бізнесі – це захід, який проводять з рекламною метою, а також щоб залучити нових партнерів тощо.
Електронні документи, що підготовлені для перегляду на екрані комп'ютера і містять матеріали інформаційного та рекламного характеру називаються комп'ютерними презентаціями.
Термін «презентація» (або «слайд-фільм») пов’язаний перш за все з інформаційними та рекламними функціями карток-слайдів, які розраховані на певну категорію глядачів: покупців, замовників, акціонерів, журналістів, читачів тощо. Теми презентації не обмежуються пропозицією товарів і послуг, інформацією про стан справ тощо. В школах та вузах за допомогою презентацій можна створювати і демонструвати навчальні і довідникові слайд-фільми, розповідати про роботу гуртків, клубів, наукових товариств, демонструвати колекції та спортивні досягнення, висловити свою думку щодо вивченої теми.
Прикладні програми, призначені для створення комп'ютерних презентацій, називаються системами опрацювання презентацій, або редакторами презентацій.

За технологіями створення і призначення розглядають три види презентацій: слайдові, потокові, 3D-презентації.
Слайдова презентація розробляється і демонструється як послідовність слайдів. 
Слайд – це зображення екранної сторінки, на якій можуть бути тексти, малюнки, фотографії, графіки і діаграми, засоби для відтворення звукового інтерв’ю чи відео сюжету та інші елементи.
Слайдові презентації використовують здебільшого для супроводу доповіді. Звукові чи відео ефекти на них не є головними елементами. Головне завдання розробника слайдової презентації – подання текстових та графічних даних.
Особливість слайдової презентації – інтерактивність: користувач може керувати процесом демонстрування слайдів, показувати їх протягом різних проміжків часу, переходити від одного слайда до іншого в довільному порядку чи призупиняти їх показ.
Якщо звук чи відео є головними елементами в презентації і вона має здійснюватися автоматично, тобто без постійної участі доповідача, то презентацію створюють як потокову.
Основні програми роботи із слайдовими презентаціями:
  • Microsoft Office PowerPoint,
  • OpenOffice.org Impress,
  • Powerbullet Presenter,
  • ProShow Producer,
  • PPT CREATE,
  • Quick Slide Show,
  • MySlideShow
Інтернет-ресурси віддаленої обробки та демонстрації слайдових презентацій:
Потокова презентація – це звичайний відеофільм чи відеокліп, який неперервно демонструють на екрані засобами передачі потокових даних з Інтернету, компакт-диска тощо.
Потокова презентація зазвичай не є інтерактивною. Технічним засобом для її показу може бути не лише комп’ютер, але й відеоплеєр.
Часто слайдові презентації називають статичними, а потокові – динамічними.
Потокова презентація призначена для неперервного відтворення послідовності об'єктів із заздалегідь визначеним часом показу кожного з них. Послідовність об'єктів називають потоком. Потокові презентації ще називають відеофільмом.
Основні програми роботи із потоковими презентаціями:
  • Adobe Flash,
  • Microsoft Movie Maker,
  • AnFX Visual Design,
  • Virtual Tour Builder
3D-презентації – презентації де застосовують тривимірні ефекти.
Їхніми різновидами є візуальні 3D-тури та панорамні віртуальні тури, які сьогодні застосовують найчастіше у сфері реклами. Їх також поділяють на статичні (кадри) та динамічні (відео). Під час демонстрації на плоскому екрані звичайного монітора вони створюють у глядачів ілюзію тривимірного простору.
3D-презентації створюють за допомогою панорамної відеотехніки і 3D-моделювання.

Основні можливості систем опрацювання комп’ютерних презентацій:
  • включення до слайдів презентації текстів, графічних зображень,   відео- і звукових об’єктів;
  • редагування та форматування об’єктів презентації;
  • використання шаблонів і стилів оформлення слайдів;
  • застосування ефектів анімації до об’єктів презентації;
  • налаштування послідовності та тривалості відтворення об’єктів;
  • налаштування режимів демонстрації слайдів на екрані монітора   або з використанням мультимедійного проектора;
  • демонстрація створеної презентації;
  • підготовка до друку слайдів презентації на  принтері;
  • збереження презентації у файлах різних форматів для відтворення  з використанням різних програмних продуктів;
  • включення до файлів презентацій засобів відтворення презентації  для демонстрації її на комп’ютері, на якому не встановлена жодна  система опрацювання презентацій, та ін.
Ідея створення спеціальної програми для підготовки презентаційних матеріалів з використанням комп’ютера належить американському вченому Роберту Гаскінсу. Він у 1984 році запропонував концепцію такої програми. Протягом наступних трьох років у співавторстві з Денісом Остіном і Томом Рудкіним для комп’ютера Apple Macintosh була розроблена програма Presenter. На завершальному етапі розробки цю назву змінили на PowerPoint. У 1987 році програма була куплена корпорацією Microsoft. Перша програма призначалася для підготовки чорно-білих прозорих плівок.

Немає коментарів:

Дописати коментар